Nå står Kristallen ferdig i Kiruna

Flyttingen av Kiruna i Nord-Sverige er blant de største byforvandlingene i moderne tid, og rådhuset Kristallen er den første bygningen som står ferdig i det nye bysentret. Nå ønskes de første besøkende velkommen til det som kalles "Kirunaboernes storstue".

Gruveselskapet LKAB advarte i 2004 om at jernmalmsutvinningen har påvirket bakken, noe som har ført til deformeringer og sprekker som nå truer selve bykjernen. Samme år annonserte Kiruna kommune at byen derfor måtte flyttes, og det ble innledet en flerårsplan for den kommende byforvandlingen. Å flytte en hel by blir ikke gjort på én dag.

En ny begynnelse

I den nye bykjernen, tre kilometer øst for den nåværende, er det full aktivitet. Her skal boliger, skoler og andre viktige samfunnsfunksjoner stå ferdig til 2024. Noen eksisterende bygninger og hus skal flyttes, andre bygges opp fra grunnen. Den første bygningen som står klar, er det nye rådhuset, Kristallen. Det sirkelformede huset er utformet av det danske arkitektfirmaet Henning Larsen med en visjon om å symbolisere sterkt fellesskap og en ny begynnelse. Inne i bygningen finnes en ytre sirkel bestående av arbeidsplasser som omslutter en indre kjerne som består av møterom. Den indre kjernen er formet som en krystall og gir en illusjon av å henge fra taket.

– Det forrige rådhuset i Kiruna var en kjent bygning, og målsetningen er at Kristallen skal bli like godt lagt merke til, ikke bare for kirunaboerne, men for alle. Det er en bygning som er vakker på innsiden og utsiden, kledd i hvit skifter blandet med svart materiale og en gullfarget plate som får huset til å gnistre i solen, sier Håkan Lagerlöf, plassjef hos Input interior i Luleå som har ledet prosjektet og levert all innredning til rådhusets kontorer og møterom.

– Det handler om ca. 200 arbeidsplasser for den kommunale virksomheten og totalt 750 stoler til alle møterom og kommunestyresalen, samt møbler til kundeservice, resepsjon og andre arealer.

Rådhus og kunstmuseum for Norrbottens län

– Det nye rådhuset skal være kirunaboernes storstue, en åpen plass man kan besøke. I likhet med det forrige rådhuset får kunsten mye plass her, med verk av lokale og samiske kunstnere. Det finnes flere offentlige kunstflater i huset, men også i de innglassede møterommene henger det kunstverk til allmenn beskuelse, sier Håkan Lagerlöf.

Det er ikke bare kunsten som blir med på flyttelasset fra det forrige rådhuset. Utvalgte materialer og bygningsdeler blir også integrert i Kristallen på ulike måter, og det karakteristiske klokketårnet får sin hedersplass foran bygningen. Nå åpner virksomheten og ønsker de første besøkende velkommen.

– Det føles ordentlig bra å ha tatt del i et prosjekt som blir begynnelsen på et helt nytt sentrum. Alt har godt smertefritt og ifølge tidsplanen, men det oppstår jo en del utfordringer når man leverer til en stor byggeplass. Men det er forståelig når man faktisk flytter en hel by, avslutter Håkan Lagerlöf.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet