Nye Gällivare tar form

Kunskapshuset i Gällivare ble nylig innviet, som en del av kommunens satsning for å skape en arktisk småby i verdensklasse. Bygningen henter inspirasjon fra den nordlige naturen, kulturen og den viktige gruveindustrien.

Naturkreftene imponerer. Akkurat som menneskelig besluttsomhet. I en unik samfunnsomdannelse forenes de to når deler av Malmberget flyttes litt over fem kilometer sørover til Gällivare som et resultat av gruvens utvikling. Som et skritt i prosessen ble Kunskapshuset, hele kommunens videregående skole og læringssentre for voksne, nylig innviet. En viktig del av visjonen om en arktisk småby i verdensklasse som kommunen har etablert.

– Det er et historisk viktig prosjekt for hele Gällivare kommune, som vi på Input interior selvfølgelig er stolte av å ha vært en del av. Vi har prosjektledet levering, montering og logistikk for størstedelen av innredningen til Kunskapshuset. I tillegg har vi fungert som en støtte til arkitekt og kunde i spørsmål som gjelder produkter, sier Håkan Lagerlöf, plassjef på Input interior i Luleå.

En bygning som smelter inn og bryter av

Kunnskapshuset ble designet av Liljewall, og den asymmetriske formen ligner på et omvendt dagbrudd med serpentinveier, som også minner om gruveindustriens betydning for stedet. For at den store bygningen skal harmonere med omgivelsene, er det lagt stor vekt på utformingen av fasadeuttrykket og bygningens forskjellige volumer og nivåforskjeller.

– Det er en stor bygning som skiller seg ut, men samtidig smelter inn i omgivelsene. De røde vertikale tresøylene i varierende form, fungerer dels som solbeskyttelse, dels for å skape en differensiert bevegelse og opplevelse langs hele bygningen. Den trinnvise formen som avtar mot toppen reduserer også bygningsvolumet og tilpasser huset til stedet, sier Jonas Hermansson, arkitekt på Liljewall.

Fargeskjemaet gjenspeiler sjelen og kjernen til stedet

Den dominerende røde fargen som gjentas både utvendig og innvendig er inspirert av fargevalget i myrene rundt. På denne måten blir sjelen og kjernen til stedet plukket opp i prosjektet. Den røde fargen tar plass, men fungerer samtidig godt sammen med omgivelsene. Innvendig får fargen stå i sentrum når rolige gråtoner, selv de er inspirert av myrfargene, spres på gulv og vegger. Akkurat som naturen har spilt en stor rolle i utformingen av bygningen, har deler av den samiske kulturen hatt stor innvirkning. Mønstre, materialer, tilnærminger og håndverkstradisjoner har vært en betydelig inspirasjonskilde for flere deler i utformingen av huset og møblene.

– Flere av produktene i prosjektet er spesialbestilt for å plukke opp den riktige røde nyansen. Som studentbordbasene og Grand Prix-stolene fra Fritz Hansen som er montert i et auditorium, forklarer Håkan Lagerlöf.

Nytt, gammelt og smarte kontraster

Når møblene på den gamle videregående skolen ble gjennomgått ble det klart at store deler av innredningen kunne gjenbrukes på Kunskapshuset. En miljø- og kostnadsbesparelse i tiden.

– Store deler av den eldre innredningen var i god stand og kunne brukes i Kunskapshuset. Det handlet hovedsakelig om møbler til de mer private områdene som klasserom og arbeidsplasser. For de offentlige områdene har vi bestilt en del nytt og vi har også spesialdesignet flere produkter og fast innredning som for eksempel benker, utstillingsskap, armaturer og talemøbler til byrådet, sier Jonas Hermansson.

Ved valg av materialer og innredning har det vært viktig å skape et funksjonelt og inspirerende miljø å jobbe i, for både studenter og ansatte. Innredningen er også utviklet for å forsterke og forbedre kvalitetene som finnes i huset.

– I spisesalen er det for eksempel store overflater, mye plass, kraftige tresøyler fra fasaden som også dukker opp igjen i undertaket. Store gester som er kontraster til deler av den øvrige innredningen. Som de tynne, skjøre rislampene, forklarer Jonas Hermansson.

Flere store prosjekter på gang

Kunskapshuset er en viktig del av den sosiale transformasjonen som nå fortsetter med flere prosjekter, både offentlige og private. En spennende investering som skiller seg ut er Gällivares nye Multiaktivitetshus. En arena for blant annet sport, en svømmehall med et opplevelsesbasseng, kino, bibliotek og musikk som er planlagt å stå klart i 2024.

 

 

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

    Takk for din henvendelse

    Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

    Til skjemaet
    Oops

    En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

    Til skjemaet