Alingsås Tingrett

Sink går også som en rød tråd gjennom interiøret, blant annet preger det trefrontene på møblene i rettssalen.
For det flotte håndverket og byggets evne til å vekke følelser, fikk Tengbom Plåtpris for 2016, en bransjepris som deles ut av PLÅT-seminariet.

Gammelt møter nytt i Alingsås Tingrett. Det røde teglsteinshuset fra slutten av 1800-tallet har fått selskap av et moderne tilbygg kledd i sink.

Tingretten i Alingsås ble utvidet med en fløy i tegl midt på 1900-tallet, og et halvt århundre senere var det tid for å bygge ut igjen. Den opprinnelige tanken var å bygge i tegl igjen, men Tengbom, som tegnet både huset og innredningen, hadde en annen idé. Et tilbygg helt kledd i sink ble det iøynefallende resultatet.

Kontrast mellom nåtid og fortid

Utformingen av det nye huset, med både bratte og flate tak, er inspirert av tingrettens saltak og de bratte takåsene på de omkringliggende villaene. Man tenkte først bare å bruke sinkplaten som et holdbart takmateriale, men for å skape en spennende kontrast til teglsteinshuset valgte Tengbom å la platen gå ned fra taket og omslutte veggene på tilbygget.

– Et unikt prosjekt som har resultert i et spennende møte mellom gammelt og nytt, sier Marie Lindahl, prosjektleder i Input interior som har levert all innredningen både til tilbygget og den eksisterende tingretten som ble renovert like etter at de nye rettssalene sto klare.

– Arbeidet gikk over flere etapper hvor man skiftet mellom å bruke de gamle lokalene, de nye rettssalene, og til og med brakker, avhengig av hvor i byggefasen man befant seg. Et prosjekt hvor vi virkelig fikk vise vår evne til å koordinere og planlegge, da tingrettens ordinære virksomhet ikke stoppet opp.

Riktig miljø for en rettssal

En domstol er ofte preget av stundens alvor hvor det blir tatt sensitive eller livsviktige beslutninger. Ønsket fra Alingsås Tingrett var derfor et verdig og vakkert miljø som virker tillitvekkende på den besøkende. Det var dette Tengbom tok utgangspunkt i da de designet interiøret. De nye salene har stor takhøyde som ligner på den store rettssalen i originalbygget. Store vinduer slipper inn dagslys og gjør at rommene virker større. Vegger og gulv er i lyst tre, med fast innredning i samme stil. Å investere i bærekraftig innredning har også vært viktig for Alingsås Tingrett.

– Det finnes generelle miljøkrav som svenske domstoler må forholde seg til, og der har vi i Input interior hjulpet til med å finne hvilke møbler som oppfyller kravene. Alingsås Tingrett har virkelig satset på en bærekraftig innredning, og det merkes, avslutter Marie Lindahl.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

    Takk for din henvendelse

    Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

    Til skjemaet
    Oops

    En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

    Til skjemaet