Änglandaskolan

Sammen med lærere og pedagoger har arkitektene utfordret skoleverdens tradisjonelle planløsning.
Lekfulle former og farger setter fart på kreativiteten.
Møbler og innredning i bærekraftige materialer tåler den fartsfylte hverdagen i skolemiljøet.

Örebro kommune vokser, og for å møte den økte befolkningsveksten har skolen Navet flyttet til den større og nye Änglandaskolen. Her introduseres det et fargesprakende og fleksibelt læringsmiljø med eleven i fokus.

Den nye Änglandaskolen er et velkomment tilskudd i Örebro kommune hvor befolkningen stadig vokser. Med fire etasjer har skolen plass til 525 elever, fra første til sjette klasse. Bygningen er utformet av Origo arkitekter som sammen med lærere og pedagoger har utfordret skoleverdenens tradisjonelle planløsning. Klasserom og korridorer er erstattet av baser og verksteder.

– Basene innebærer at elevene i ett trinn deler på et fellesareal som består av tre større rom; to baserom på størrelse med et klasserom og et studieområde som er større og fleksibelt innredet. Stort sett handler det om å bruke lokalene sammen med elevene og tilpasse undervisningen etter dem, sier Annika Billinger, rektor ved Navet skole, som flytter en del av sin virksomhet til Änglandaskolen.

Innredning basert på pedagogiske valg

Skolens struktur er basert på tre deler hvor møbler, arkitektur og planløsning fungerer i samspill med pedagogiske arbeidsmetoder og sosiale aspekter.

– Med et fleksibelt læringsmiljø kan man tenke på flere forskjellige måter. Når en sal ser ut på en bestemt måte, hvordan underviser vi da? Føler elevene at vi reflekterer ulikhetene deres hvis stoler og bord ser like ut? Hvilke signaler sender vi når vi plasserer 30 rader med like benker mot en lærer bak et kateter? Med en fleksibel innredning kan fronten plasseres i midten og elevene sitte i en sirkel hvor de også kan bidra til undervisningen, sier Gustaf Brandell, rektor ved Navet skole.

Fargesterke inntrykk

Møbler og innredning er valgt ut for at de skal passe den fleksible strukturen, men også for å fungere sammen med den fargesterke paletten som Änglandaskolen går ut fra.

– Fargepaletten er virkelig spesiell med glade farger som grønt, turkis, gult og lilla. Fargene er gjennomgående i hver etasje, og blir tydelige markører for elevenes ulike baser, sier Eva Hjortsberg i Input interior som har stått for innkjøp, vært prosjektleder, levert og montert all innredning til skolen.

Det er like viktig at møblene holder over tid og tåler skolemiljøets fartsfylte hverdag som at de fungerer sammen med arbeidsmåten.

– Mye av innredningen består av svenskproduserte tremøbler som er produsert i nærheten og som er holdbare. Når alt blir gjort i Sverige, vinner vi på det ut fra et miljøsynspunkt, da vi reduserer transporten, men vi vet også at det er kvalitetsprodukter som holder lenge og som ikke inneholder farlige eller giftige stoffer, avslutter Eva Hjortsberg.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet