Trädgårdarna

Utformingen av pleie- og omsorgsboligene Trädgårdarna er basert på forskning på miljøpsykologi og hvilken betydning grønne miljøer har for trivselen. Her er beboerne omgitt av et variert inne- og utemiljø som fremmer både integrering, aktivitet og bevegelse.

– Vi har holdt fast på det som er friskt. Selvstendighet, å kunne bevege seg fritt i grønne miljøer gir ro og en økt opplevelse av helse, sier Linda Björn fra Marge Arkitekter.

På oppdrag fra Örebro Kommune og i samarbeid med Land Landskapsarkitekter og Input interior har de ferdigstilt moderne pleie- og omsorgsboliger i utkanten av Örebro. Omgitt av åpne områder bruker den store to-etasjes bygningen store deler av plassen. Fasaden har plukket opp naturens grønne og gule nyanser i et iøynefallende korstingsmønster.

– Det er planer om å utnytte nærliggende landområder, men ingen vet sikkert hvordan det kommer til å se ut. For å skape utemiljøer av god kvalitet uavhengig av planene for området, vokste det fram en klosterlignende tanke om trygge, grønne innehager dit beboerne kunne gå selv, sier Alf Orvesten på Land Landskapsarkitekter.

Uterom for alle

Idéen resulterte i tre innehager designet for å oppfylle beboernes varierende behov for inntrykk og aktivitet. Den minste hagen er stille og rolig. Her kan beboerne nyte vekster, gå tur langs de myke barkstiene og høre rislende vann som tiltrekker seg insekter og fugleliv.

Den mellomstore hagen har en blanding av områder for fest og store selskaper og rolige kroker. Mellom to av bygningene finner man den største og mest aktive hagen i tilknytning til restauranten. Her er det fokusert på integrering og aktivitet, og beboerne har tilgang til utegym, plass for gymnastikk og yoga, krokket og steder å være sammen.

Møteplasser og aktive rom

Inne- og utemiljø samhandler, og til og med rommene er designet for å bidra til aktivitet og stimulans.

– Det var kjempeviktig for oss å få bort institusjonsfølelsen, og vi arbeidet aktivt for å unngå tradisjonelle korridorer. Leilighetene er i stedet vendt mot fellesarealer, slik at beboerne kan høre andre mennesker og kjenne dufter fra kjøkkenet, sier Linda Björn og fortsetter:

– Innredningen er variert for at det skal ligne på et hjemmemiljø. Vi har plukket opp grønt og gult fra fasaden, og lar de varme trematerialene gå igjen i interiøret. Integrering handler om å få de som bor i huset til å føle seg delaktige. Det skal være områder å møtes på og aktive rom med stor variasjon for en meningsfull hverdag.

– I entréen har vi bevisst skapt en uformell møteplass i tilknytning til personalrom, restaurant og varemottak. Her er det alltid liv og røre. Det har blitt et populært sted som bidrar til integrering på en naturlig måte. Den vakre vinterhagen fungerer på samme måte. I starten var det ikke noe dokumentert behov for disse rommene, men når man ser resultatet utnyttes de fullt ut, og det er kjempeartig, avslutter Linda Björn.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

    Takk for din henvendelse

    Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

    Til skjemaet
    Oops

    En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

    Til skjemaet