Statlige arbeidsklær blir til bordplater

Da Statens vegvesen ville nyttiggjøre seg arbeidsklær som var blitt til overs, henvendte de seg til Input interior. Takket være kreativitet og et stort kontaktnett har flere tonn klær og tekstiler blitt forvandlet til robuste bordplater.

Statens vegvesen har ansvaret for norske riks- og europaveier og arbeider målrettet med overgangen fra en lineær til en sirkulær økonomi. Gjenbruk og gjenvinning av materialer ved bygging og vedlikehold er veimyndighetens viktigste måte å redusere klimapåvirkningen på.

Samme filosofi ligger nå til grunn for gjenvinning av de ansattes arbeidsklær og -sko. Et pilotprosjekt som startet da Sindre Røstad, seniorrådgiver for innkjøp i Statens vegvesen, satt i møte med Terje Kristiansen, COO i Input interior Norway.

– Statens vegvesen har samme ambisjon som oss i Input interior: å bidra til sirkulære prosesser og en bærekraftig fremtid. For å lykkes med det trenger vi innovasjon og samarbeid mellom bransjer. Det handler om å våge å bryte mønstre og se muligheter i alle deler av en virksomhet, sier Terje Kristiansen.

 

 

Med 5 000 medarbeidere på 172 lokasjoner i landet har myndigheten et stort forbruk av arbeidsklær. Før Input interior foreslo en alternativ håndtering av klær som var blitt til overs, ble det som ikke kunne brukes om igjen, sendt til forbrenningsanlegg.

– Helst skal klærne gjenbrukes på arbeidsplassen, selv om noen har sluttet. Det er mest ressurseffektivt og bærekraftig. Når det ikke er mulig, vil vi unngå å brenne dem. Da vil vi heller at materialet skal gjenbrukes på andre måter, sier Sindre Røstad.

Flere selskaper i innredningsbransjen har utviklet miljøvennlige metoder for fremstilling av produkter. Med et velorganisert logistikkapparat og et stort kontaktnett har Input interior nå sørget for at de brukte klærne kommer til nytte.

– Vi undersøkte mulighetene og visste at tekstilprodusenten Kvadrat bruker resirkulerte materialer til å lage solide og fine bordplater. Vi foreslo for Statens vegvesen at vi kunne hente arbeidsklær som blir til overs, sortere dem og deretter overlate materialet til Kvadrat, forteller Terje Kristiansen.

Statens vegvesen tente fort på ideen, og snart var planleggingen i gang.

– Så snart jeg hørte Input interiors forslag, sa jeg «Let’s go!». Det handler om at vi må gjøre en endring. Vi tjener ingen penger på å gi fra oss klærne. Ambisjonen vår er å redusere CO2-utslippene og inspirere andre til lignende satsinger. Vi er ikke de eneste som har arbeidsklær og materialer til overs. Jeg tror slike løsninger vil bli stadig mer etterspurt, og hvis vi som myndighet går foran, kan det åpne dører for andre, sier Sindre Røstad.

Over 3,5 tonn klær er samlet inn fra Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø, og neste leveranse til Kvadrat er allerede under planlegging.

De første tekstilene er nå blitt til bordplater og brukes på kontorer i Norden. På spørsmål om noen av bordplatene er tatt i bruk på Statens vegvesens kontorer, svarer Sindre Røstad positivt.

– Vi har nå tre møtebord med bordplater fra Kvadrat på vårt nye hovedkontor. Men vi tar sikte på å installere flere andre steder i Norge. Da snakker vi sirkulær økonomi i praksis, avslutter Sindre Røstad.

 

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet