Scolare & Enoteca Banco Vini

I et gammelt banklokale i Helsingfors har en liten del av Italia dukket opp i nedstrippet form. Her møtes restauranten Scolare og vinbaren Enoteca Banco Vini i et bærekraftig konsept.

I området som på folkemunne kalles «bankhjørnet», har flere av bygningene – slik navnet antyder – inneholdt både bankbokser og bankhvelv.

Den Michelin-premierte kokken Pekka Terävä og hans selskap Olo Collection står bak satsingen på restauranten Scolare og vinbaren Enoteca Banco Vini. Til sammen eier Olo Collection åtte restauranter i den finske hovedstaden.

Da prosjektgruppen besøkte lokalene for første gang, var det noe som fascinerte dem, og de så raskt potensialet.

– Vi vil at lokalene skal vekke følelser, og da vi kom hit første gang, forstod vi med en gang at dette var riktig sted. Med gjestene i fokus ville vi skape en følelse av at restauranten har vært her lenge, og det synes jeg vi har klart, sier Pekka Terävä, Creative Director i Olo Collection.

Under prosjektet har Olo Collection vært opptatt av å redusere CO2-avtrykket sitt. De har redusert innkjøpet av nye møbler til et minimum og i stedet satset på rekondisjonering, renovering og gjenbruk.

Til å hjelpe seg har de hatt Input interior, som har fungert som både leverandør og samarbeidspartner. Med relevant erfaring og kunnskap har innredningskonsernet funnet nye løsninger for å gjenbruke møbler i tråd med konseptet.

– Mye er gjenbrukt og hentet fra Olo Collections egne lagre. De møblene som ikke var i god nok stand – blant annet en del brukte stoler og lenestoler – ble renovert. De møblene som er trukket om, har fått nye farger for å passe inn i den industrielle atmosfæren i bygningen, sier Tanya Liuko, Account Manager i Input interior.

Lokalenes historie er til stede

Under renoveringen av lokalene fikk man frem de originale veggflatene i rød teglstein og betong. Sammen med de gamle steingulvene utgjør de nå veldig synlige innslag – i kombinasjon med mørkerøde møbler som speiler teglsteinsveggene. I tillegg skaper møbler i olivengrønne toner en fin kontrast i interiøret.

Bygningens originale takvindu er også fremtredende. Med sin sentrale plassering slipper det inn lys og er et av elementene som arkitektkontoret Franz Design har fokusert på i arbeidet med å bevare lokalenes historie i interiøret.

– Det er en levende, men likevel avslappet atmosfære i restauranten – det er «levd liv» i disse gamle banklokalene. Det merker man, og vi vil at gjestene skal fokusere på opplevelsen. Det er ingen riktig måte å føle eller oppleve på, sier Lauri Skyttä, Senior Designer i Franz Design, og fortsetter:

– Med interiøret ville vi ikke bare etterligne en italiensk restaurant. Vi ville skape en restaurant som like gjerne kunne vært i Italia. Det diskuteres mye hva som egentlig er italiensk mat – for oss er det gode råvarer, respekt for mat og sterke tradisjoner. Vi håper det gjenspeiles i interiøret, sier Lauri Skyttä.

At en sirkulær og bærekraftig visjon har preget alle deler av prosjektet, synes Tanya Liuko vi ser av sluttresultatet.

– Samarbeidet mellom alle involverte parter har vært godt, og det har vært fokus på sirkulær økonomi gjennom hele prosjektet. Scolare og Enoteca Banco Vini tilbyr en spesiell opplevelse som vil trekke til seg gjester igjen og igjen, avslutter hun.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet