Hotel Torni

Hotel Torni i Helsingfors byr på flere ulike arkitekturstiler fra 1900-tallet og muligheten til å gå i fotsporene til verdensartister, kongelige og presidenter.

1920-tallets bygningsideal i Chicago og New York – med fokus på å bygge i høyden – inspirerte arkitektduoen Jung & Jung til å skape Finlands første skyskraper. Hotel Torni ble ved åpningen i 1931 en pioner innen finsk arkitektur og gav Helsingfors en helt ny silhuett. Da nabobygningen senere ble integrert i hotellet, ble den opprinnelige art déco-innredningen komplettert med jugendstil. Det gav gjestene et bredere innblikk i 1900-tallets stilepoker.

Opp gjennom årene er det ikke bare lokale storheter som har fått oppleve det originale interiøret. Den amerikanske presidenten Herbert Hoover, verdensartisten Josephine Baker, James Bond-stjernen Roger Moore og prins Bertil av Sverige er blant berømthetene som har sjekket inn på hotellet.

De siste årene har Hotel Torni blitt renovert, og nye elementer er blitt tilført arkitekturen som gjorde hotellet verdenskjent.

– De nye miljøene fremstår ikke som et museum over en bestemt epoke, men gir en moderne tolkning av Tornis historie. Originaldetaljer som kakkelovner, marmorgulv, kuppelvinduer og veggmalerier er blitt restaurert og kombinert med moderne innslag for å skape en rød tråd gjennom hotellet, sier Creative Director Joanna Laajisto fra Studio Laajisto, som har vært ansvarlig interiørarkitekt for hotellrom og korridorer.

Smakfull innredning

Opp gjennom årene har kulinariske opplevelser alltid vært et selvsagt innslag. Helt fra stamgjestene under forbudstiden ble servert drinker i hemmelighet, via åpningen av Finlands første irske pub til det nyeste tilskuddet: OR Restaurant i første etasje. Sistnevnte er en restaurant der samtidskunst og Le Corbusiers Lampe de Marseille pryder veggene, og en palett med jordtoner som beige, oker, brunt og lyseblått setter stemningen. Fargene henspiller på menyen, som domineres av fisk, skalldyr og vegetarretter.

– ORs ulike stiler og farger skaper et bohemsk miljø med kunst i fokus, sier Eva-Marie Eriksson, medgrunnlegger og Senior Designer i Fyra, som har hatt ansvaret for innredningen i hotellets restauranter.

Til interiøret på American Bar, en etasje lenger opp, har man hentet mer inspirasjon fra 1930-tallets art déco. Her blir vi møtt av grønn fløyel, en bardisk i marmor og klassiske armaturer.

– Under renoveringen flyttet man American Bar tilbake til den opprinnelige plasseringen under hotellets glasskuppel, og nå går den samme kuppelformen på en effektfull måte igjen i bardisken. Den mystiske og elegante atmosfæren i baren fullendes med Paavo Tynells lamper, fortsetter Eva-Marie Eriksson.

Lysere miljøer finner vi i øverste etasje og i Ateljee Bar, som opprinnelig ble bygd i tilknytning til en landingsplass for luftskip. Ideen var at passasjerene enkelt skulle kunne nyte en cocktail før de fløy videre. Det ble aldri gjennomført noen landinger, men passasjen ned til baren finnes fortsatt. Som navnet antyder, har Ateljee Bar vært et atelier der unge kunstnere får mulighet til å stille ut verkene sine. Den diskré innredningen er valgt ut med omhu for å fremheve både kunsten og panoramautsikten.

Input interior har levert innredning til både hotellrom og restauranter. Nøkkelen til å realisere konseptet har vært et bredt sortiment og et nært samarbeid mellom prosjektleder og interiørarkitekter.

– Hotel Torni har lenge vært et landemerke i Helsingfors og er en selvsagt del av byens kulturhistorie. Det er spennende å få være med på slike prosjekter, særlig med tanke på de ulike miljøene, produktene og funksjonene som må fungere sammen for å gi gjestene en unik opplevelse, avslutter Janne Härmä, Account Manager hos Input interior i Helsingfors.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet