Holen skole

Da nye Holen skole ble utformet i skrånende terreng, fikk en velkjent fargepalett spille hovedrollen. Ved hjelp av plassbesparende innredning og orienterende farger har den nye bygningen blitt fylt med inspirerende læringsmiljøer.

I 1920 ble det for første gang undervist på Holen skole i Bergen. Den gamle skolen ble historisk etter at et flyangrep under andre verdenskrig forårsaket omfattende skader på bygningen og dessverre krevde flere menneskeliv. Da skolen ble gjenoppbygd på 1950-tallet, ble den et landemerke – og et sted der innbyggerne kunne minnes hendelsene under krigen.

Nå er Holen skole igjen blitt modernisert. Den eksisterende bygningen er blitt restaurert og integrert med nok en bygning langs en bergvegg. Det som før var to separate bygninger med barne- og ungdomsskole, er nå koblet sammen ved hjelp av spesialtilpassede løsninger.

– Ved å beholde den opprinnelige konstruksjonen har vi knyttet skolen til det historiske stedet og bevart 1950-tallsfølelsen. En kulvert binder sammen den gamle og den nye skolen på en funksjonell måte. Samtidig er tilfluktsrommene fra etterkrigstiden gjort om til møteplasser, garderober, toaletter og filmrom, forteller ansvarlig interiørarkitekt Elin Skjeseth Bashevkin fra Cadi.

Le Corbusiers fargepalett

Siden nyåpningen har sterke farger i innredningen og på veggene blitt synonymt med Holen skole. Et fargespekter som er hentet fra arkitekten Le Corbusiers palett – for å inspirere og stimulere elevene.

– Bergen er blant Europas mest regnfulle byer, og lite solskinn gjør at det kommer mindre lys inn i lokalene. For å fylle klasserom og korridorer med liv og harmoni har vi valgt et karakteristisk fargespill som går igjen i hele bygningen, sier Elin Skjeseth Bashevkin.

Utformingen av det opprinnelige skolemiljøet har foregått i et nært samarbeid mellom interiørarkitektene, som står bak konseptet, og Input interior, som har levert og montert det meste av innredningen.

– Fargene på møblene speiler omgivelsene og planeten vår. I de nedre etasjene domineres innredningen av jordtoner, og i de sentrale delene av bygningen er rosa, magenta og oransje mer fremtredende. I de øverste etasjene, nærmest himmelen, er det møbler i ulike nyanser av blått – med koboltblått helt øverst, forteller Elin Skjeseth Bashevkin.

– Innredningen fungerer som et orienterende kart og viser hvilken etasje elever og ansatte befinner seg i. Det blir en effektiv måte å finne frem blant de ulike etasjene på, forklarer prosjektleder Steinar Thorsen fra Input interior.

Innredning med støtte i læreplanen

For å optimalisere undervisning og læring har både lærere og elever deltatt i utformingen av interiøret. De har bidratt med praktisk kunnskap og erfaring fra skolehverdagen, noe som i samråd med interiørarkitektene har blitt utslagsgivende for valget av møbler.

– For oss er det viktig å ta hensyn til både elevenes og lærernes perspektiv for å kunne velge møbler som støtter opp under aktiviteten i klasserommene. Vi har kommet med forslag til stoler og bord som holder høy kvalitet og tilfredsstiller strenge krav til ergonomi, og latt elevene teste dem før vi har tatt et endelig valg, forteller Elin Skjeseth Bashevkin.

Siden det er begrenset plass på skoletomten, har plassbesparende løsninger hele tiden vært et tema. Denne utfordringen har Input interior bidratt til å løse ved å levere møbler med spesialmål og montert dem på stedet.

– Den begrensede plassen og de mange hjørnene og formene som finnes på skolen, har vært en utfordring helt fra starten. Med en stor andel spesialproduserte møbler kunne vi minimere plassbruken uten at det gikk utover mulighetene til å drive undervisning. Vi klarte å snu det til en fordel ved å utnytte alle deler av bygningen, sier Steinar Thorsen.

Når elevene avslutter dagen i en av bygningens åtte etasjer, kan de – takket være det skrånende terrenget – gå rett ut i skolegården via utgangsdørene i de sju første etasjene.

Miljøtilpasset skole

Områdets berglendte terreng har gjort det mulig å bruke geoenergi til oppvarming og avkjøling av lokalene. Sammen med gresstak, som fremmer biologisk mangfold, og solceller gjør det at Holen skole har satt en ny standard for norske skolebygninger.

– Både i byggeprosessen og i innredningen har man fokusert på miljø og kvalitet. Det gleder oss som alltid prøver å finne bærekraftige løsninger. På en skole, der møbler slites fort, er det ekstra viktig å velge kvalitetsinnredning for å minimere økonomisk og miljømessig kostbare nyinnkjøp, avslutter Steinar Thorsen.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet