Åbo Energi
Kan vitenskap og teknologi brukes til mer enn forskning og utvikling? På hovedkontoret til Åbo Energi er sol, vind og vann ikke bare varme- og energikilder. De er også inspirasjonskilder for innredningen.
Åbo Energi jobber for at byen i fremtiden skal bli hundre prosent klimanøytral. Denne visjonen gjennomsyrer hele virksomheten – fra utvikling av grønne energikilder til innredningen på det nye hovedkontoret. Når medarbeiderne som jobber med vitenskap, teknologi og miljø til daglig, kommer inn på arbeidsplassen sin i vitenskapsparken i Åbo, blir de møtt av de samme elementene som danner grunnlaget for arbeidet deres.
– Den nye bygningen bruker energi fra sol-, vind- og vannkraft, og det gjenspeiles i ulike fargetemaer i innredningen og kunsten på veggene. Fargene inspirerer samtidig til nye måter å jobbe på, forteller ansvarlig interiørarkitekt Nunnu Kotilainen fra Workspace.
Det finnes ingen snarveier til å bli en klimanøytral by, og energibesparende løsninger har blitt et symbol på selskapets arbeid. Nærværsdetektorer styrer temperatur, ventilasjon og lys for å redusere strømforbruket. Samtidig produserer solpaneler på taket ny strøm til driften. Også innredningen kjennetegnes av langsiktige og bærekraftige valg som skal minimere risikoen for bruk og kast.
– Åbo Energis lokaler har en innredning som vi vet er av høy kvalitet. Bærekraft går igjen i hele bygningen, og møbler med lang levetid er en viktig faktor for å minimere klimapåvirkningen på kontoret, forklarer Jouni Kyllönen fra Input interior og fortsetter:
– Vi har levert og montert innredning fra produsenter som Lepo, Poiat, Blå Station, +Halle og Vitra. Dette er produkter som vil bli brukt i flere tiår fremover, og som kan rekondisjoneres for å forlenge levetiden. Dermed kan vi redusere klimapåvirkningen enda mer.
Den gjennomtenkte satsingen på miljøvennlige løsninger resulterte i den internasjonale miljøsertifiseringen LEED Platinum. Samme grundige planlegging ligger til grunn for Åbo Energis arbeidsplasskonsept, som Workspace har utviklet i nært samarbeid med medarbeiderne og Input interior. En blanding av tradisjonelle møterom, åpne landskap, workshop-arealer og fokusrom skal gi medarbeiderne større frihet.
– Siden selskapet er en stor arbeidsgiver i Åbo, er det viktig å ikke begrense seg, men å kunne tilby muligheter. Her er det arbeidsplasser som tiltaler alle, noe som er viktig for å kunne tiltrekke seg kompetanse. Det vil i sin tur gagne både selskapet og byen i omstillingen til grønn energi, avslutter Jouni Kyllönen.