Närhälsan Kongahälla

Basene til veldig mange skrivebord har blitt gjenbrukt, bygget om og supplert med nye bordplater.

I tredje etasje i Kongahälla Center i Kungälv har flere virksomheter slått seg sammen for å skape et lett tilgjengelig helsesenter midt i kjøpesenteret.

I Kongahälla Hälsocenter er Närhälsans helsesenter og rehabilitering samlokalisert med helsestasjon, ungdomsmottak og Habilitering & Hälsa for å utnytte synergieffekter og øke samarbeidet mellom virksomhetene. Med ulike målgrupper har det vært avgjørende å finne en balanse mellom hvilke lokaler som kan være felles, og hvilke som krever en mer spesifikk utforming knyttet til formål og funksjon.

– På det nye mottaket arbeider man aktivitetsbasert. For Habilitering & Hälsa innebærer det at vi deler lokaler med andre virksomheter. Vi vil ikke at et rom skal ha bare én funksjon. I stedet har vi utviklet en base i rommet, og dit kan du ta med deg aktiviteten. Mange av legesenterets rom skal også kunne brukes av rehabiliteringen, forklarer interiørarkitekt Nilla Berko i Abako Arkitekter, som står bak visjonen og innredningskonseptet til Närhälsan i Kongahälla Center.

Med naturen som tema

Temaet elven binder sammen de ulike virksomhetene. Ved å hente inspirasjon fra naturen skaper man en ro og harmoni som bidrar til et verdig og profesjonelt inntrykk. Jordnære, duse og brente toner går igjen i den felles fargepaletten. For at det skal være enkelt å orientere seg, fokuserer man på ulike elementer innenfor temaet. Dette ser man spesielt i venterommene.

– Inndelingen i målgrupper er tydeligst i venterommene. Helsestasjonen, som først og fremst henvender seg til barn, har for eksempel livet under vann som tema. Barn utfordrer miljøet på en annen måte enn voksne, noe vi må ta hensyn til i utformingen. Det gjelder å se miljøet fra deres perspektiv. Å oppmuntre til lek og ta utgangspunkt i barns måte å vente på ved å bruke møbler i ulik høyde og utforming – slik at de kan stå, sitte eller kanskje ligge hvis det passer best, sier Nilla Berko.

For at de besøkende skal få et godt førsteinntrykk, har man lagt stor vekt på fellesarealene, som er det første folk møter. For eksempel resepsjonen i helsesenteret og venterommene. I de rommene der det går an med tanke på hygienekrav, skaper tekstiler en lun og trygg følelse gjennom tekstilbaserte fondvegger og stoppede møbler.

Strenge miljøkrav og gjenbruk

Västra Götaland-regionen har som oppdragsgiver i prosjektet stilt strenge miljøkrav. Dette har blant annet resultert i en stor andel gjenbrukte møbler. Input interior, som står for levering og montering i prosjektet, har også vært med på å organisere gjenbruk og levert omtrekte møbler til Närhälsan i Kongahälla.

– Understellet på veldig mange arbeidsbord har blitt gjenbrukt, bygd om og fått nye plater. Sofaer som jeg tidligere har levert til virksomhetene, har blitt bygd om og fått være med til Kongahälla Hälsocenter, noe jeg er glad for. Interessen for gjenbruk av møbler har virkelig økt i senere år, sier prosjektleder Stina Ek i Input interior.

En av utfordringene i gjenbruksprosjekter er ifølge Nilla Berko at nytt og gammelt skal stå i stil med hverandre.

– Da vi planla møbleringen og hadde identifisert behovene, tok vi en opptelling for å finne ut hvilke møbler som kunne gjenbrukes direkte, og hvilke vi måtte gjøre noe med. Ved gjenbruk handler det om å finne balanse og harmoni. Det er litt som å legge puslespill: Vi samler møbler i grupper for å skape helhet, og de møblene som skiller seg mest ut, plasserer vi i atskilte rom. Her fant vi et godt kompromiss uten å miste helheten av syne.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

    Takk for din henvendelse

    Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

    Til skjemaet
    Oops

    En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

    Til skjemaet