Uppsala rådhus

Innredningen er inspirert av Uppsalas flora – med ulike planter, farger og uttrykk som minner om en blomstereng.
Input interior har hatt ansvaret for å rekondisjonere store deler av kommunens eksisterende møbler for å spare økologiske og økonomiske ressurser.

I Uppsala rådhus forenes gammelt og nytt i moderne arbeidsmåter og unike designkonsepter. Interiøret er inspirert av Uppsalas flora og har blitt et symbol på mangfold med plass til alle.

Midt i sentrum av Uppsala ligger det nygamle rådhuset, som har blitt et merkebygg i byen. Bygningen ble oppført i sin opprinnelige form på 1960-tallet og har nylig gjennomgått en om- og utbygging tegnet av det danske arkitektkontoret Henning Larsen. Den 26 000 kvadratmeter store bygningen er dimensjonert for å romme opptil 1800 medarbeidere, og størrelsen på prosjektet vitner om at det ikke er et helt vanlig rådhus. Tre offentlige innganger fører rett inn i et atrium med planter og gangbroer over til et vakkert hus i huset.

– Man får en følelse av å være ute og inne samtidig. Store, innbydende glasspartier og grønne planter gjør innemiljøet veldig levende. Den eldste delen av bygningen er gammel og oppført i et annet materiale enn tilbygget. Derfor har vi jobbet mye med formgivning for å kunne integrere de ulike delene på en smakfull måte, forteller Therese Löwstedt fra Indicum inredningsarkitekter, som står bak det innvendige designkonseptet.

Optimaliserte arbeidsområder

Det nye rådhuset markerer en ny tid for mange av de ansatte i Uppsala kommune. En ny arbeidsplass har i dette tilfellet også medført en ny, aktivitetsbasert arbeidsmåte. Faste kontorplasser har blitt erstattet av mer fleksible arbeidsområder.

– Uppsala kommune hadde fra før innført en aktivitetsbasert arbeidsmåte på flere av kommunens kontorer. Det innebærer at de ansatte kan velge arbeidsplass ut fra aktivitet. Det finnes tre ulike soner: I sonen for høy konsentrasjon kan man sitte uforstyrret. I sonen for middels konsentrasjon kan man både arbeide alene og sammen med andre, og i sonen for lav konsentrasjon er det åpne samarbeidsområder. Dette er et konsept kommunen har utviklet gjennom flere år, og som vi nå har innført for samtlige medarbeidere i det nye rådhuset, forteller Magnus Nordelind, som har vært ansvarlig selger og prosjektleder fra Input interior.

Inkluderende fargevalg

Innbyggerservice og demokrati er to stikkord som preger utformingen av det nye rådhuset. I åpningstiden skal man kunne ta imot flere besøkende samtidig. Man skal også forbedre arbeidsmiljøet for de ansatte, utvikle bymiljøet og generere et minst mulig klimafotavtrykk. Til det formålet har Uppsala kommune og Indicum inredningsarkitekter utviklet et unikt og fargesprakende innredningskonsept med utgangspunkt i Uppsalas flora. Et konsept og en visjon som Input interior har bidratt til å realisere.

– I Uppsala rådhus har vi jobbet med et spennende opplegg der innredningen i de nordlige delene av bygningen domineres av farger som blått og grønt. I de sørlige delene er det de varme fargene gult og rødt som er mest fremtredende. Vi liker å sammenligne bygningen med en blomstereng med mange ulike arter, farger og uttrykk som til sammen danner en vakker helhet. Det blir en metafor for mangfold og kreativitet i huset, sier Therese Löwstedt.

– Det nye rådhuset blir hele byens hus. Her skal alle innbyggerne i Uppsala føle seg velkomne, og det skal være enkelt å få den hjelpen de ønsker og trenger. Også innredningen skal bidra til mer åpenhet og demokrati. På den nye arbeidsplassen deler politikere og administrativt ansatte på den tilgjengelige plassen, forteller prosjektleder Anna Malmquist i Uppsala kommune.

Sirkulær innredning

Bærekraft har vært et gjennomgangstema i hele prosjektet. Helt fra starten satte man seg ambisiøse mål om at prosjektet skulle gjennomføres på en bærekraftig måte, og nå har bygningen fått tildelt miljømerkingen BREEAM Excellent – noe som innebærer at bygningen bidrar sterkt til et bedre miljø. Blant annet har mange delvis slitte møbler fått nytt liv gjennom en sirkulær bruksmodell.

– Gjenbruk av kommunens eksisterende innredning har vært en viktig og omfattende del av prosjektet. Gjennom direkte gjenbruk og rekondisjonering har kommunen spart både økonomiske og økologiske ressurser. Som ansvarlige for prosessen har vi også sørget for å bytte ut bordplater samt å trekke og lakkere om stoler for at de skal passe inn i fargepaletten i bygningen, forteller Magnus Nordelind. 

I den eldre delen av bygningen er det brukt materialer av høy kvalitet. Under renoveringen har man tatt vare på tidstypiske innredningsdetaljer som trappehus i marmor, dekorative armaturer og vindusrammer i teak. For å bevare bygningens arkitektoniske verdi har man gjennomgående jobbet med kvalitetsmaterialer også i de nye delene.

– Vi har levert kvalitetsmøbler til en god pris, og det er noe helt annet enn billige møbler. For alle involverte har bærekraft vært et viktig aspekt, og da blir kvaliteten på møblene en viktig faktor. Å bruke materialer som varer, og som har en levetid som kan forlenges gjennom rekondisjonering, gir besparelser i fremtiden, avslutter Magnus Nordelind.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet