Världslitteraturhuset

Barneavdelingen byr på en livlig og spennende miljø. Her finnes varierende sittealternativer og et mykt grønt teppegulv som gjør det naturlig å ta av seg skoene ved inngangen.

Alle forbinder biblioteker med bøker. Men et bibliotek er så mye mer enn en bygning der man oppbevarer litteratur. Med fokus på det flerspråklige blir det en møteplass og viktig samfunnsfunksjon som fremmer både demokrati og møter på tvers av grenser. Et sted som er åpent for alle.

Världslitteraturhuset ved Gamlestads torg i Göteborg er et tilgjengelig bibliotek – i dobbelt forstand. Hver dag passerer flere tusen pendlere – både på tog og trikk – den rustbrune, moderne bygningen. Det er enkelt å finne veien hit og benytte seg av bibliotekets flerspråklige tilbud. Her er det noe for alle, uansett bakgrunn og alder – bøker, filmer, spill, lydbøker og tidsskrifter på flere ulike språk. Miljøet skal oppleves som moderne, trygt og hyggelig.

– Et bibliotek skal være et sted der man føler seg velkommen. Her skal både voksne og barn ha lyst til å være. Det er kjempeviktig at de bibliotekansatte får riktige forutsetninger for å friste folk – kanskje først og fremst unge – til å lese, sier Petra Skoglund i Arkitektbyrån Design, som står bak innredningsvisjonen for Världslitteraturhuset.

Input interior har hatt det overordnede ansvaret for innkjøp, leveranser og montering av all løs innredning i prosjektet. Når det gjelder valg av produkter, forklarer prosjektleder Anna Mark-Ljungqvist hos Input interior i Göteborg at de har lagt vekt på kvalitet og bærekraft. Det har ført til at store deler av interiøret består av svenske og nordiske merker.

Intimt og trygt

En hjemmekoselig atmosfære preger biblioteket. De drøyt 1300 kvadratmeterne er fordelt på tre etasjer, noe som bidrar til at lokalene føles intime. At besøkende og ansatte skal føle trygghet i det offentlige miljøet, har vært en viktig faktor i valg av innredning.

– For å skape oversiktlige miljøer har vi jobbet mye med høyden på bokhyllene. Vi har plassert høye hyller langs veggene og lave hyller i midten av rommet. Hyggelige, skjermede sitteplasser bidrar også til trygghet. Den som leser, får mulighet til å gå inn i sin egen boble uten å måtte reflektere over hvem som sitter ved siden av, sier Petra Skoglund.

Gulvteppene er toneangivende for fargepaletten som danner rammene for de tre etasjene. Fargeskalaen er bred, men dempet, med grønt teppegulv på barneavdelingen og gråblått teppegulv i avdelingen for verdenslitteratur. I auditoriet, som har 60 sitteplasser, er det auberginefarget teppegulv. Fargene går igjen i innredningen og dukker opp i ulike nyanser og toner på for eksempel stoler og på bordflatene i linoleum, som gir et mykt inntrykk.

Utforsk fortellergleden

Den livligste og mest spennende delen av biblioteket er barneavdelingen. Her er det ulike sittealternativer, blant annet lenestoler med omsluttende design, en koselig leseøy bestående av madrasser i ulike høyder, et ovalt fortellerrom og et boktog der barna kan få utløp for kreativitet og energi. Det myke, grønne teppegulvet gjør det naturlig å ta av seg skoene, noe som gir enda høyere kosefaktor. Et variert og morsomt miljø som ikke minner mye om et tradisjonelt og stille bibliotek. I det oversiktlige lokalet kan foreldrene trygt la barna utforske i sitt eget tempo.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet