Campus Eskilstuna
Et nytt landemerke for byen og ikke minst en samlingsplass for rundt 4 000 studenter og 300 ansatte. Mälardalens högskola i Eskilstuna har samlet virksomheten på en campus som er utformet med byens historie og omgivelser som inspirasjonskilde.
Campus Eskilstuna er et 20 000 kvadratmeter stort og seks etasjer høyt nybygg tegnet av det danske arkitektbyrået 3XN. Glassfasaden henger sammen med en ombygd og verneverdig svømmehall, som ble tegnet av Paul Hedqvist i 1933. I denne delen, som i dag fungerer som bibliotek, er bassengfølelsen bevart.
– I nederste etasje i den eldre bygningen står du på det som en gang var bunnen av bassenget. Derfra går det en stor trapp opp til andre etasje, der bassengkanten er bevart. Vi har kledd bunnen og trappen med turkisblått teppegulv. Dette er det ene fargetemaet i bygget, og det er inspirert av elven Eskilstunaån, som renner gjennom byen, forteller Annika Askerblom, som sammen med Heli Vauhkala hos AIX Arkitekter har hatt ansvaret for å skape et helhetlig interiør i Campus Eskilstuna.
Det andre fargetemaet tar utgangspunkt i byen og industristedet Eskilstunas historie og de mange sjarmerende teglsteinsbyggene fra 1800-tallet, der Mälardalens högskola tidligere hadde deler av virksomheten sin. Teglsteinens ulike nyanser – fra mørk jernoksidrød til lys blekrosa – går igjen i innredningen og er spesielt fremtredende som gjennomgående gulvfarge i prosjektet.
Et samlingspunkt
Tidligere brukte høgskolen lokaler rundt omkring i hele byen. For å skape større samhørighet og et tydelig symbol for Mälardalens högskola ville man samle all virksomhet på ett sted. I den prosessen var det viktig å ikke miste nærheten man hadde bygd opp mellom studentene samt mellom studenter og lærere.
– De seks etasjene i bygningen har alle tilknytning til atrier, noe som skaper en lys og åpen atmosfære. Uansett hvilken etasje du befinner deg i, har du oversikt over bygningen. Her kan studenter og lærere møtes og se hverandre, sier Heli Vauhkala.
Campus Eskilstuna kjennetegnes av varme farger og av en detaljrikdom som ikke minst kommer frem i de mange spesialsnekrede løsningene som er tegnet inn i prosjektet. Fasaden i glass og metall balanseres innvendig av innslag av tre, primært ask, som tar stor plass og bidrar å gi til et harmonisk inntrykk.
Aktive lokaler
I de øverste etasjene er det aktivitetsbaserte kontorer med noe lavere takhøyde enn de 3,40 meterne som vi finner i undervisningslokalene. Her bidrar tekstiler til å skape et lunt og rolig arbeidsmiljø. Også for studentene har tradisjonelle læringsmiljøer blitt utfordret av nye tanker. Klassiske auditorier og klasserom kombineres med Active Learning Classrooms, et miljø som støtter mer aktiv læring, der studentene kan jobbe i grupper og diskutere hverandres arbeid og konklusjoner.
– Det var lærerne våre som etterspurte Active Learning Classrooms. De hadde behov for lokaler som var tilpasset en pedagogikk der studentene er mer aktive og lærer mer, sier prosjektleder Anna Gulyas ved Mälardalens högskola. Hennes kollega Linda Redebrandt jobber som lokalplanlegger og er spesielt fornøyd med studentenes arbeidsplasser og studiearealer.
– Det føles veldig bra når innredning og utstyr fungerer og brukes slik det var tenkt. Det er mange studenter og mange ulike meninger. Å se at de trives, gjør oss glade.
En tidløs markør
Input interior har levert mesteparten av møblene til Campus Eskilstuna. Den ansvarlige for prosjektet, Joakim Råberg, beskriver innredningen som harmonisk og fremfor alt av høy kvalitet.
– Prosjektet holder en imponerende standard. Mange av møblene er produsert lokalt av bærekraftige kvalitetsmaterialer. Her er det ikke snakk om bruk og kast, men om en innredning som vil vare lenge. Et prosjekt hele byen kan være stolte av.
Annika Askerblom og Heli Vauhkala fra AIX Arkitekter er enige i at prosjektet holder høy kvalitet, og at Campus Eskilstuna har blitt et symbol for byen.
– Med den detaljrikdommen og omtanken som kjennetegner prosjektet, når det gjelder valg av både innredning og materialer, vil Campus Eskilstuna oppleves som aktuell i mange år fremover. Koblingen til stedet og byens historie gjør den tidløs, samtidig som et slikt bygg alltid vil bli en tidsmarkør for sin samtid.