K-Kampus

Da Kesko, Finlands største detalj- og engroshandelskjede, trengte et nytt hovedkontor, kom snart ideen om K-Kampus − en skandinavisk og tidløs bygning designet for de neste 100 årene. Personalets velvære stod i sentrum da en besøksopplevelse utenom det vanlige tok form.

Å komme inn i K-Kampus kan ikke beskrives som en ordinær opplevelse. I det 37 000 kvadratmeter store hovedkontoret i Helsingfors står besøksopplevelsen i sentrum. Inngangspartiet er massivt, men med en innbydende atmosfære. Her er interiøret hvitt og friskt, samtidig som innslag av eik og en mykere fargetemperatur bidrar til en varm skandinavisk følelse.

– Allerede i lobbyen skal ansatte og besøkende inviteres inn i Keskos verden. Det skal være inspirerende å komme hit, sier interiørarkitekt Samuli Hintikka i dSign Vertti Kivi & Co, som har hatt ansvaret for utformingen av deler av inngangsplanet i K-Kampus.

Alt-i-ett-løsninger

Alle fellesarealer på inngangsplanet er multifunksjonelle og gir Keskos ansatte flere muligheter til samvær og utvikling. I tillegg til en service-lounge som er inspirert av finske skoger, finnes det blant annet en K-Café og en restaurant der ansatte kan spise, jobbe eller holde uformelle møter. Keskos tre forretningsområder – dagligvarehandel, byggevarehandel / teknisk handel og bilhandel – presenteres også for de besøkende på inngangsplanet. Keskos dagligvarehandel presenteres for eksempel i et eksklusivt demokjøkken som også kan brukes til arrangementer og tilstelninger.

Midtpunktet i bygningen er et atrium. I det naturlige dagslyset kan ansatte sitte og jobbe i et amfi som strekker seg fra inngangen og opp mot de avskjermede arbeidsområdene.

– Det er alltid en spesiell følelse å komme tilbake til et prosjekt som er tatt i bruk. Å se hvordan alle flater og rom våkner til liv. Følelsen jeg får når jeg blir møtt av den grønne planteveggen og amfiet på inngangsplanet, er at dette er en arbeidsplass som satser på medarbeidernes trivsel og velvære, sier Riikka-Maria Slotte, som har vært ansvarlig selger og prosjektleder fra Input interior.

Unike valgmuligheter

I løpet av de tre årene det tok å fullføre prosjektet, ble mange av medarbeiderne involvert. Hensikten var å sikre at både de nye arbeidsmetodene og lokalenes funksjoner skulle fungere tilfredsstillende.

I K-Kampus har 1 800 medarbeidere fra åtte forskjellige steder blitt samlokalisert. Arbeidskulturen har gjennomgått en stor forandring, og det nye kontoret legger opp til en oppgaveorientert arbeidsmåte. I hver etasje kan medarbeiderne velge mellom tre ulike soner, fra stille miljøer til åpne arbeidsområder.

– I tillegg til de åpne arbeidsområdene finnes det 100 møterom til interne og eksterne møter og ytterligere 100 retreatrom som passer til møter med få deltakere eller når man vil snakke uforstyrret. I hver etasje finnes det dessuten en kafé der konseptet tar utgangspunkt i et av Keskos varemerker. Kafeene kan brukes til både pauser og uformelle møter, sier Hanna Laavainen, som er ansvarlig for Keskos arbeidsmiljøtjenester og for utviklingen av arbeidsmiljøet.

Interiørarkitektene Elina Niemi og Paula Salonen fra JKMM Arkitekter, som har designet både bygningen og interiøret i arbeidsområdene, forteller at designprosessen har fokusert på å skape en innbydende og hyggelig arbeidsplass. Over 200 ansatte har deltatt i prosessen gjennom samtaler og workshops.

– I valg av materiale har vi vært opptatt av komfort og funksjon samt av å skape en myk og lun følelse. Planter har i likhet med belysning også spilt en viktig rolle i designprosessen. Allmennbelysningen er kombinert med en behagelig miljø- og punktbelysning for å skape den riktige atmosfæren.

Tidløst fremfor trendy

Keskos ønske om en tidløs design for de neste 100 årene har bidratt til at man har valgt bort nye trender til fordel for naturlige materialer og duse farger. En skandinavisk design med innslag av tre skaper en elegant sammenheng mellom arbeidsplassene og de offentlige områdene i K-Kampus.

– Arbeidsområdene i hver etasje har ulike fargepaletter som bidrar til et harmonisk og rolig miljø, samt materialer av høy kvalitet. Vanligvis pleier ikke de delene av kontoret som bare de ansatte bruker å være like påkostede som de offentlige områdene, men her er det annerledes. Her får arbeidsplassene den oppmerksomheten de fortjener, sier Elina Niemi.

La oss kontakte deg

Skriv inn opplysningene dine nedenfor, så tar vi kontakt med deg.

Takk for din henvendelse

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig.

Til skjemaet
Oops

En feil har oppstått, vær vennlig å forsøk igjen.

Til skjemaet